Afsluiting en terugblik Expositie Rebelution

Gepubliceerd op 2 september 2023 om 01:11

Van 26 mei tot 1 september 2023 was bij ontmoetingsplek De Witte Vlinder in Amersfoort de overheidskritische Expositie Rebelution te zien. Een expositie waarin we creatieve rebellen uit allerlei windstreken samenbrachten, van Amersfoort tot Japan, Zuid-Afrika en Israël. Naast een kritische blik op actuele ontwikkelingen zoals digitaal geld, politiek, boeren in Nederland, de coronatijd en de nasleep ervan, toont de expositie een gezonde wereld vol fantasie, liefde, vrijheid en waarheid. 

We organiseerden de expositie vanuit Stichting Wereldartiesten, die via exposities en kunstacties, rebels, gericht op vrijheid, waarheid, liefde in overvloed thema's wil aankaarten die vaak onbesproken blijven. Denk aan onze verhouding tot de overheid, die steeds meer bepaalt en controleert en de steeds verdergaande digitalisering. Zijn we nog bereid om voor onze vrijheid te gaan staan? Juist kunsten spelen hier een belangrijke rol in. 

De expositie Rebelution toonde andere perspectieven op deze tijd, waarin gecreëerde crises elkaar blijven opvolgen en steeds meer mensen in de knel komen. De kunstenaars schijnen licht op het leven en stellen dingen ter discussie. Wat maakt ons ziek? Waar ligt de macht? De kunstenaars werken vanuit menselijkheid, fantasie, compassie, humor en verbinding, in een zoektocht naar waarheid. Dat is hard nodig in een samenleving waarin mensen zich van elkaar vervreemden, soms zelfs tegenover elkaar komen te staan.

Bij het afsluitende feestje op vrijdag 1 september besteedden we aandacht aan de drie 'verboden werken' van de expositie, konden bezoekers de expositie goed bekijken en hadden we een rebels open podium, een terugblik op de 'verboden werken' en mooie ontmoetingen. Een geslaagde avond als afsluiting van een mooie periode. Bekijk de video's hieronder voor een impressie. We willen graag doorreizen met de expositie (Rebels on tour). Tips voor nieuwe plekken in het land zijn welkom via rebelution4life@protonmail.com.

Hieronder is een impressie te zien van onze Rebelution-belevenissen en het eindfeestje. 

Video's van de deelnemende cartoonisten en de montage van de expositie.  

Verboden beelden
Drie 'gecancelde' werken van Expositie Rebelution werden te aanstootgevend gevonden door de locatie. Waardoor we nu een bijzonder trio hebben waar we in de toekomst nog mee hopen te exposeren. Old photo is werk van de 14-jarige Amersfoortse Angela, die we als bonus hadden opgenomen in de expositie, als aanmoediging voor jong talent. 
Het tweede liefdevolle beeld met de zwangere vrouw is van Sophie Stok. "Naakt wordt nog altijd snel vertaald naar erotisch", zei ze er zelf over.
Het derde beeld is 'Aborting the world' van de Zuid-Afrikaanse Jerm Warfare, gaat over nieuw leven en hoe we daarmee omgaan, de band tussen moeder en kind, vaccinaties, globalisme, en de depopulatie agenda.  Iedereen ziet wat anders in kunst en dat is eigenlijk mooi. Waarom dan deze censuur? Oordeel zelf bij het zien van de beelden hieronder.

Rebelution on tour
Zaterdag 24 juni waren we met Rebelution bij de Zwoele Zomer Streekmarkt en Winkels op wielen met speciaal werk van onze Expositie Rebelution, inclusief de 'verboden' werken. We verkochten Rebelution tassen en shirts, die ook te bestellen zijn in de Hart voor Vrijheid webshop.
Op 22 en 23 juli waren we een weekendje bij Parallel Fest in Drachten, met kunstenares Klazien de Jong die een collectie van "beautiful people" exposeerde. Het was nat, we sliepen in een lekke tent, er waren weinig bezoekers, maar toch waren er leuke mensen en momenten, een gaaf optreden van Lange Frans (zie hier een compilatie op instagram), theatervoorstelling 'Delirium' over de misstanden en horrorscenario's in de ouderenzorg en een lezing van Anton Teuben over de Schumann Resonantie en Ufo-waarnemingen. Danielle maakte er een artikel over. Klazien gaf haar tekening van Rutte gratis weg, maar niemand wilde hem hebben, behalve 1 iemand die er een mooi plekje op de wc voor wist. 

Meer Rebelution?
Daan leidde vrouwen van de Taalschool Danner en Danner rond bij Expositie Rebelution. 
Dat leverde mooie gesprekken op met veel herkenning, een leuke uitwisseling! "We hebben een super interessante ochtend gehad" schreef de docente. Het was fijn om alle werken rond te gaan en de reacties van ieder te zien voelen en horen. 

Over de organisatoren

Danielle van Wallinga - communicatiekunstenaar en secretaris Stichting Wereldartiesten
Via Rebelution4life wil Danielle bijdragen aan een gezonde wereld vol liefde, vrijheid en waarheid. Dit doet ze door het organiseren van exposities en kunstacties, creatieve projecten met zwerfafval en journalistiek/verdieping. Danielle is beschikbaar voor projecten die bijdragen aan onze missie op expertisegebieden van communicatie, journalistiek/onderzoek en creatieve projecten. Neem contact op via rebelution4life@protonmail.com of 0681587443. Zie ook de komende agenda

Daan Beckers - theatermaker en voorzitter Stichting Wereldartiesten
Daan streeft ernaar om via kunst- en natuur-anderwijs een wereld te scheppen vol schoonheid, vrede, waarheid en vrijheid. Het liefst ook met ouders en kinderen samen, als onderdeel van thuisonderwijs. Mijn voorstel is dat ouders hun kinderen van school halen en met andere ouders en thuisonderwijs initiatieven bepalen wat goed is voor hun kind. De kinderen kunnen zelf ook goed aangeven waar ze behoefte aan hebben. Kijk naar je kind en volg je eigen hart. Ik verwacht een (te) gekke komende tijd, met een met een grote ontwaking. Iedereen is verantwoordelijk voor heden en toekomst van ons en onze omgeving. Laten we liefdevol en bewust handelen voor vrede, vrijheid, gezondheid en waarheid in onszelf en de samenleving. We (mogen) weten wie en waar we zijn. We zijn er al. Laten we samen staan en ondernemen. In nieuwe economie van waarde, zonder parasiterende piramidesystemen en met recht voor ieder mens met eigen beschikking van grond, arbeid en kapitaal. Laten we verhalen voorleven en de kinderen meenemen in een tijd vol rijkdom door bewustzijn. Vol dankbaarheid en kracht. Op mijn website TheaterAnderwijs.nl staan verschillende theaterregistraties en onderaan het kopje CV-Daan staan mijn afstudeeronderzoek uit 2011 en één van de door mij geschreven theaterscripts. Ook staan er video's, blogs, registraties, dichttekeningen en projecten van vroeger en nu op.

Over de artiesten

Jerm Warfare

De Zuid-Afrikaanse Jeremy Nell (1979), een toonaangevende satirische cartoonist en podcaster. Hij begon in 2005 zijn carrière als cartoonist nadat hij stopte met een “saaie baan in de mobiele technologiesector”. Sinds 2019 heeft hij zijn eigen podcast, die hij in 2022 uitbreidde naar live radio en zijn eigen dagelijkse talkshow voor een internationaal publiek.

Als schoolverlater die nooit ergens een officiële opleiding voor volgde, heeft hij inmiddels duizenden cartoons getekend, twee boeken gepubliceerd, een paar prijzen gewonnen en werden zijn podcasts miljoenen keren gedownload. In 2011 werd hij cartoonist van het jaar bij de Vodacom Journalist of the Year-ceremonie.

Ondanks al deze indrukwekkende wapenfeiten is hij een regelmatig doelwit van de cancel-cultuur. In 2020 werd zijn publieke facebookpagina met 60.000 volgers verwijderd, omdat zijn cartoons in strijd zouden zijn met de facebook richtlijnen. Zelf gelooft hij er niet in dat cartoons te onbeleefd of te lomp kunnen zijn. Juist door dit soort cancel-acties is Jerm ervan overtuigd “aan de goede kant van de geschiedenis te staan”.  “You know you’re doing something right when you’re labelled and insulted.” Ook zijn podcast werd door Spotify en Youtube verwijderd vanwege het overtreden van de 'gemeenschapsnormen', wat dat ook mag betekenen.

Gelukkig is hij nog te beluisteren via zijn website en apps als podbean, iHeart en Apple. Jerm werkt niet meer in de ‘mainstream’. Naar eigen zeggen “zowel per ongeluk (overal ontslagen) als opzettelijk (overal ontslagen).” Hij woont samen met zijn vrouw op het platteland net buiten Kaapstad, omringd door huisdieren, groenten, wijngaarden en 's werelds schattigste eekhoorns.

Bij Expositie Rebelution zijn drie cartoons van Jerm Warfare te zien:

  1. Transhumanism is a conspiracy theory
  2. Turning the hour glass
  3. Climate change doomsday cult

Elke week staat op de achterpagina van De Andere Krant een meme van The Daily Lama. Deze spotprent – een knipoog naar de steeds onheilspellendere situatie in de wereld – komt van designer, boeddhist, dwarsligger en vragensteller Jesse Braun (54). Hij aanschouwt het “clowneske wereldtoneel” vanuit zijn woonplaats Kyoto in Japan. Zijn missie: aantonen in welke “nonZens” we leven en “zonder halfzacht gedoe” zijn lessen over taoïsme en zen boeddhisme delen. Danielle interviewde Jesse Braun voor De Andere Krant: bit.ly/lamadak. "Ik zie Nederland als een openluchtgevangenis, mensen zitten vast in het slaaf-denken, lopen voorop met deugen en reageren constant op termen van de roverheid en EU, in plaats van zelf de aanval in te gaan en de regels bepalen." Bij Expositie Rebelution zijn 29 tekeningen van The Daily Lama te zien die hij digitaal gemaakt heeft. 

"Be smart and think for yourself. Nobody’s gonna do it for you.” Elad ‘Jalapeño’ Shmueli (1983) is een politieke cartoonist, geboren en getogen in Israël. Zijn eerste cartoon maakte hij in 2016-2017 en inmiddels heeft hij fans over de hele wereld. In 2019 zag hij veel onlogische coronamaatregelen en een meerderheid die niet naar andere meningen wilde luisteren dan die op tv. Hij realiseerde zich dat zijn land Israël een proeftuin van de nieuwe wereldorde was en startte een zoektocht naar waarheid. Sindsdien gebruikt Elad zijn cartoons als kunstvorm om mensen aan het denken te zetten en een boodschap over te brengen. In 2022 bracht hij het boek ‘Games of NWO’ uit, dat hij opdroeg aan de mensheid. In zijn cartoons deelt hij zijn ontdekkingen over het systeem waar we in leven, dat hij ‘de Matrix’ noemt. “Wees slim en denk voor jezelf, niemand anders gaat het voor je doen”, wil hij mensen meegeven. Bij Expositie Rebelution laten we 20 tekeningen van Elad Shmueli zien.

Sven Boris Bakker is een jonge kunstenaar uit Bussum van 23 jaar, afgestudeerd als specialist restauratie/decoratie op Nimeto Utrecht, een praktijkgerichte creatieve vakschool. Naast eigen kunst maakt hij ook in opdracht muurschilderingen. Hij exposeerde voor het eerst met Expositie Rebelution, waar we heel trots op zijn. Hij toont beelden over natuur, bewustzijn  zeilboten en het politiek getinte werk Fuck Rutte. 

Maart 2020. Ik beluister een podcast tussen Lange Frans en Wybren van Haga, waar ik per toeval op gestuit was omdat ik voelde dat iets in het coronaverhaal niet klopte en ik mijn intuïtie wilde staven met kennis.

In 2012 ben ik begonnen met kunst maken. Van softpastel, naar ecoline met potlood, naar aquarel met potlood en zwarte watervaste pen. Van intuïtief tekenen naar steeds meer figuratief. Ik ben een autodidact, niet alleen qua kunst maken maar ook op het gebied van kennis.

Terug naar de podcast: Van Haga hield me tijdens die podcast een hele duidelijke spiegel voor. Zijn woorden waren van deze strekking: “Creatievelingen, of het nou ondernemers zijn of kunstenaars, doen niets liever dan creëren. Mooie dingen bedenken en die uitvoeren. Ze hebben doorgaans weinig kennis van en interesse in (geo)politiek, waardoor ze vaak ook niet stemmen bij verkiezingen en de stem en visie van deze groep dus ondervertegenwoordigd is in de politiek.” Zo. Die kwam binnen.

Activisme heeft altijd wel in me gezeten en ik heb een enorm sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ik heb waardering voor mensen die mij “accountable” houden op gedrag. Dat is wat Van Haga deed. Het zette me aan het denken. Het zorgde ervoor dat ik informatie ging zoeken en uiting ging geven aan wat voor mij waarheid was. Zo heb ik zonder mondkapje gewerkt in de winkel waar ik toen werkzaam was en een zomer lang vrijwel iedere avond op een brug gestaan om te vlaggen met de omgekeerde vlag. Simpelweg omdat ik vind dat er iets fundamenteel mis is in dit land en in het systeem waarin we leven.

Inmiddels leven we drie jaar verder, mei 2023, en is de coronacrisis officieel voorbij  - maar de naweeën zijn nog duidelijk voelbaar voor velen. Daarbij is de hoeveelheid (al dan niet gecreëerde) crises alleen maar toegenomen. Daarom heb ik me verbonden aan Expositie Rebelution.

Mijn kunst is niet politiek of maatschappijkritisch bedoeld. Ik heb ook geen vooropgezet plan als ik iets creëer. Wanneer ik begin te schetsen, verbind ik me met mijn hart en mijn handen maken dan het beeld dat in me opkomt. Ik teken waar mijn innerlijke “ja” naartoe beweegt, waar mijn hart blij van wordt en wat kloppend voelt. Alles wat ik maak, maak ik dan ook met de hand. Waarbij oog voor detail mijn kracht is en mijn gebruik van kleur en vormen herkenbaar voor mijn stijl. Ik heb hiermee een talent gekregen dat ik graag in de wereld zet omwille van anderen.

Hier in de Witte Vlinder hangt een selectie van mijn werken, ik heb er uiteraard nog meer. U bent van harte welkom contact met mij hierover op te nemen, dan maak ik graag met u een afspraak. “Art is love made visible.” 

Miss Neon - Jeanette Maria

Jeanette leerde muziek maken en tekenen vanaf het moment dat ze leerde lopen. Haar kunst en muziek waren altijd al een manier om het leven wat “leefbaarder” te maken. Echter kreeg Jeanette pas tijd om echt te leren schilderen na een ongeluk in september 2007 dat haar leven op dat moment drastisch veranderde. Van een druk leven buiten de deur kwam zij, onderweg naar huis, op haar snorfiets, onderschept door een opgevoerde scooter, op een brancard in de ambulance en even later op de operatietafel in het ziekenhuis terecht. Verschillende botbreuken zorgden ervoor dat haar linkerarm in het gips zat en haar linker scheenbeen met een paar grote dikke schroeven terug op zijn plek onder haar knie moest worden geschroefd. Vanaf dat moment zat Jeanette in een rolstoel en kon alleen haar rechterarm nog maar gebruiken.

De eerste drie dagen was ze boos en wanhopig en maakte ze ruzie met dokters die onverwachts aan haar bed stonden als ze net haar open ogen deed en vervolgens ook nog durfden te zeggen dat het nooit meer helemaal goed zou komen. De vierde dag liet ze een vriendin schilderspullen brengen. Een ezel, doeken, acrylverf en kwasten, en vanaf dat moment werd de ziekenhuiskamer opgefleurd. De verpleegsters kwamen ‘s nachts kijken waarom het licht nog brandde en zagen Jeanette dan schilderen. Er werd daarop gezellig gekletst en zelfs aangeboden om te exposeren in het ziekenhuis.

Jeanette klom met een goede arm en een goed been van het bed in de rolstoel en weer terug, nadat ze met een hand de kwasten zat af te wassen in de wasbak, en op naar de volgende laag. Autodidact. De revalidatieperiode duurde precies een jaar. Drie keer werd zij geopereerd in dat jaar. Alle schroeven gingen er weer uit en Jeanette liep in 2009 700 kilometer met een rugzak door Spanje, dat had ze in het ziekenhuis besloten nadat ze een boek kreeg over de “Camino de Santiago”. De fysiotherapeut die vlak voor de grote wandeling de behandeling afrondde, noemde het herstel van Jeanette’s TibiaPlateauFractuur een “Wonderbaarlijke genezing”. Jeanette noemt het zelf een combinatie van Mindpower, gezond leven en koppigheid. Het grote voordeel dat zij uit deze nachtmerrie heeft gehaald is dat zij altijd is blijven schilderen. 

Miss Neon gebruikt verschillende lagen verf. Gewone standaard acrylverf maar ook fluorescerende tinten en “Glow in the dark” verf. Haar schilderijen zien er dus vaak anders uit in het daglicht dan in het donker. Een nog diepere laag wordt tentoongesteld als je het werk onder een blacklight houdt.

De naam “Miss Neon” is bedacht door een schilder vriendin waar Jeanette tijdens de lockdown periodes samen mee schilderde. Ook de dochters schilderden mee. De hele woonkamer van Jeanette werd toen en wordt nu nog steeds regelmatig omgebouwd tot een schildercafé waar zij het liefst de hele dag en nacht schildert met fijne muziek op de achtergrond.

Miss Neon schildert met acrylverf op doek (van de kleinste maat tot het grootste huidige schilderij van 140 bij 200 centimeter), muren, houten meubels en haar eigen auto. Ook met illustratiestiften op papier.

Jeanette is recent begonnen met een eigen bedrijfje, H’ArtSnaar,  om vanuit ervaringsdeskundigheid kunstzinnige en muziektherapie aan te bieden aan thuiszitters en schoolverlaters, dit om deze kinderen en jongeren te stimuleren om vanuit zelfliefde en zelfcompassie in hun eigen kracht te gaan staan en te gaan doen wat ze weer gelukkig kan gaan maken en weer in zichzelf kan gaan laten geloven na alle jarenlange vaak zeer negatieve boodschappen die zij vanuit het onderwijssysteem over zich heen hebben gekregen. Meer informatie op www.hartsnaar.info.


Manki

Op de openingsavond van Expositie Rebelution verblijdden de twee vriendinnen Mandy en Kim ons met hun aanwezigheid. Met hun stickers onder de naam Manki willen ze de wereld een beetje mooier, bewuster en vriendelijker maken en mensen een glimlach bezorgen. We hebben een shirt en tas van deze vrijheidsstrijders opgenomen: "Niets zo besmettelijk als een glimlach, te bestellen via: bit.ly/Hartvoorvrijheidrebelution.

Rebel van het Zuiden

Axel - Rebel van het Zuiden is aan de Rebelution wereldartiesten collectie toegevoegd met: "De samenleving is ziek en het medicijn is burgerlijke ongehoorzaamheid." Check de tassen en shirts van hem & andere rebelse creatievelingen via bit.ly/Hartvoorvrijheidrebelution. Axel noemt zich "kunstenaar, vuilnisman, architect, handacteur, activist, dichter, locale micro altruist, pionerend absurdivist en meer".

Rinke Jeroen Beckers – muzikant en oprichter Stichting Wereldartiesten

We gebruiken Rinkes nummer Your Time voor promotiefilmpjes van Expositie Rebelution. Luister deze en enkele andere nummers van Rinke op zijn Soundcloud. Rinke vormde vanaf 2010 samen met Tristan Moons het eigenzinnige Amersfoortse muzikale duo Hauk 'n Baum. Vanaf 2011 raakten Rinke en Tristan goed bekend in de techno-wereld. Met optredens op hoofdpodia van bekende technofestivals, grote clubs en goed ontvangen releases op Parquet Recordings. De track ‘Mascotte’ werd op Spotify zelfs al meer dan een miljoen keer beluisterd. Check deze live set uit 2012 van Hauk ’n Baum voor een klein idee van hoe dat er aan toe kon gaan. De jongens hadden hun studio een tijd in wat nu onze expositielocatie De Witte Vlinder is. Het pand was toen nog gekraakt en was een creatieve broedplaats met in elke ruimte een andere kunstenaar.
In 2017 stopte Hauk ’n Baum en sindsdien werkt Rinke aan zijn eigen projecten onder de naam Rinke Beckers. Daarnaast is hij met zijn muziek ook verbonden aan de projecten van de Chileense stichting Artistas Visuales de Chile en stichting Wereldartiesten. Zo was Rinke als muzikant en performer betrokken bij straatperformance Danza Ciclovía (Dansend Fietspad) en de reizende expositie Pulso Terreste (Hartslag der Aarde).
Daarnaast werkte de muzikant ook regelmatig met zijn broer en theatermaker Daan samen, binnen voorstellingen en muzikale projecten zoals de theatervoorstellingen "Levensloop", “Inside Your Head” en “Uitgeput”.
Rinke maakte het nummer ‘Your Time’ in de afgelopen plandemische jaren vanuit zijn eigen stijl en visie en maakt hierbij altijd gebruik van in het dagelijks leven opgenomen geluiden. En vanuit Rinke zijn eigen rustige kijk op het leven, met veel oog voor de natuur en veel wijsheid rondom permacultuur en voedselbossen, helpt hij mee met het verspreiden van mooi belangrijk bewustzijn.
Momenteel verblijft Rinke in Chili met zijn vrouw en tevens ook oprichtster en beeldend kunstenaar van Stichting Wereldartiesten Rosario Huidobro en hun dochter Raisa. Ze werken daar nauw samen met familie, vrienden en bekende kunstenaars van de Chileense stichting voor beeldend kunstenaars Fundación Artistas Visuales de Chile. Wie weet wat voor moois we nog van deze eigengereide artiest mogen verwachten. 
Rinke heeft met Daan samen eigen bedrijfje Beckers Eetbare Tuinen opgericht waarmee ze vanuit Rinke zijn brede plantenkennis mensen helpen bij het eetbaar maken van hun tuin.

Beelden die hetzelfde verhaal vertellen
De parallelen in informatie van de artiesten is duidelijk terug te zien in de tekeningen van Jesse Elad en Jeremy Nell. Hieronder de overeenkomsten die wij vonden: chemtrails, boeren, de staat van onze democratie, agenda 2030 en het klimaatbeleid.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.