Via educatie en creatieve projecten met zwerfafval willen we bewustwording creëren over onze prachtige planeet

Afvalkunst

Blikjesboom

 

Wat kun je beter doen met afval dan er een mooie nieuwe bestemming voor bedenken? Met deze waxins - waxinelichtjeshouders gemaakt van blikjes - fleur je je huis of kamer op, ben je creatief bezig en help je de afvalberg te verminderen. We bieden workshops op maat aan waarbij je aan de slag gaat met waxxins én je intussen ook nog wat wijzer wordt over zwerfafval. Neem contact op voor de mogelijkheden, bijvoorbeeld voor scholen. Tijdens World Cleanup Day 2023 gaf Danielle een workshop afvalkunst in Winkelcentrum Emiclaer (Amersfoort).  

Peukmeuk

Jaarlijks belanden er in Nederland naar schatting zo’n 150 miljoen blikjes in het milieu. Ze doen er 50 jaar over om af te breken of doen dat zelfs nooit. Al die tijd veroorzaken ze schade: dieren verwonden zich bijvoorbeeld aan de scherpe stukjes of eten het op. Jaarlijks overlijden er zelfs 4000 koeien door.

Danielle bedacht samen met enthousiaste stadsgenoten van Eemland Schoon een ludiek statement tegen deze enorme hoeveelheid zwerfafval in de stad: een vier meter hoge blikjesboom, De boom stond bij Winkelcentrum Schothorst en bestond uit ruim 200 van de ongeveer 700 gevonden blikjes. 

75 procent van de rokers gooit ‘peukmeuk’ achteloos van zich af, jaarlijks belanden er zo’n 10 miljard peuken op de grond. Peuken zijn daarmee  het meest gevonden zwerfafval en de gevolgen liegen er niet om. Ze bevatten veel giftige stoffen en vervuilen tot wel 8 liter grondwater. Ze doen er 2 tot 12 jaar over om af te breken en blijven ook na die tijd schadelijk door de microplastics die in de natuur en de voedselketen belanden. Lees er ook het artikel Aarde is de dupe van ons rookgedrag. Help je ook mee met dit type zwerfafval te verminderen?

Mondkapjesslinger

 

Eentje die we hopelijk nooit meer gaan maken: deze 176-meter lange mondkapjesslinger, met ongeveer 500 op straat gevonden mondkapjes. Ze ontsieren het straatbeeld, staat menselijk contact in de weg, zijn funest voor je gezondheid, en zijn ook eens zeer schadelijk voor milieu, mens en dier door de plastic vervuiling en het risico op verst(r)ikking door dieren. Deze mondkapjesslinger in Amersfoort, waarvan mooie dronebeelden gemaakt zijn, haalde verschillende keren het nieuws. Zie hier het bericht erover in het Algemeen Dagblad "Geen feest, wel een slinger: drie weken zwerfmondkapjes rapen levert slinger van 176 meter op". Neem contact met ons op voor je creatieve afvalidee.