“Geboren om mezelf vrij te vechten”

Gepubliceerd op 18 november 2023 om 07:57

Zwaargewicht Alistair Overeem, meervoudig voormalig wereldkampioen kickboksen en MMA - gemixte vechtkunsten - , vindt het na alle angstcampagnes van de overheid tijd voor een ander geluid. Hij wil de focus verleggen naar bewustzijn over gezondheid.

Overeem (43) werd geboren in Engeland als zoon van een Jamaicaanse vader en een Nederlandse moeder. Na de scheiding van zijn ouders verhuisde hij op zesjarige leeftijd met zijn moeder en broer naar Nederland, waar hij opgroeide in en rond Amersfoort. Aan het begin van zijn middelbareschooltijd ging hij een tijdje bij zijn vader in Engeland wonen, maar keerde al snel weer terug: “We hadden een moeilijke band”. Omdat de 13-jarige Overeem nog niet direct terug naar school kon, stuurde zijn moeder hem op pad om een baantje te regelen. Dat werd inpakwerk in een fabriek, eindeloos dozen vullend voor 4,35 gulden per uur. Daar ontstond “de grote motivatie om onafhankelijk te worden en mezelf vrij te vechten, letterlijk en figuurlijk”, vertelt hij. Geïnspireerd door zijn oudere broer Valentijn startte hij zijn vechtsportcarrière in kickboksen en MMA, de sport waarbij (bijna) alles mag.

Er volgde een succesvolle internationale carrière met een reeks overwinningen en verschillende wereldtitels. Zijn laatste gevecht was met kickbokser Badr Hari op 8 oktober 2022 in Gelredome in Arnhem. Na zijn overwinning op Badr Hari werd Overeem - The Demolition Man - twaalf maanden geschorst omdat hij positief werd getest op het gebruik van een niet-prestatie bevorderend middel. Zijn overwinning op Hari werd teruggedraaid. “Na dat gevecht was het klaar, mijn lichaam wilde niet meer”, blikt hij terug. In oktober trok Overeem definitief de stekker uit zijn vechtsportcarrière van 25 jaar om meer tijd door te brengen met zijn drie dochters van 6, 7 en 17. Zijn woonplaats is officieel nog Miami, maar hij reist veel internationaal, met Amersfoort als thuisstad in Nederland.

Vervelen gaat hij zich niet. Hij wil wereldwijd het “bewustzijn over gezondheid vergroten”. Ook steunt hij de politieke partij Belang van Nederland als lijstduwer.

Lees het volledige interview met Alistiair Overeem hieronder.

Interview Overeem DAK 18 November 23
PDF – 2,3 MB 93 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.