“We moeten de staat minder gehoorzamen”

Gepubliceerd op 18 november 2023 om 07:56

Politiek incorrect, tegendraads, taboedoorbrekend. Het zijn typische kwalificaties van de cartoons en podcast van de Zuid-Afrikaanse Jeremy Nell, beter bekend als ‘Jerm Warfare’. Van de ‘klimaatveranderingshoax’, de ‘covid-zwendel’, satanisme, orgaanhandel en oorlogspropaganda tot de zoektocht naar waarheid over de maanlanding en 9/11, bijna geen onderwerp blijft onbesproken in Nells podcasts. Het blinde vertrouwen in overheden leidt tot overregulatie waarbij de staat vooral haar eigen belangen vooropstelt, vindt hij.

Jeremy Nell (44) werkt als toonaangevende politieke cartoonist, podcaster en radiopresentator onder de artiestennaam Jerm Warfare. Jerm is een twist van zijn voornaam als verwijzing naar een besmettelijke bacterie (germ in het Engels). Warfare verwijst naar de continue staat van oorlog in de wereld, volgens hem fysieke, psychologische en informatieoorlogen. Zonder ooit ergens een officiële opleiding te hebben afgerond tekende  hij duizenden cartoons, bracht twee boeken uit, won enkele prijzen en heeft sinds 2020 al bijna 300 podcasts opgenomen voor een wereldwijd publiek.

Onder het credo The battle of ideas spreekt Jerm in zijn podcast mensen van over de hele wereld, waaronder psychologieprofessor Mattias Desmet, singer-songwriter Brad Skistimas (Five Times August), cartoonist Bob Moran, schrijfster Naomi Wolf, journalisten Lara Logan en Whitney Webb, politicoloog Kees van der Pijl, arts Zev Zelenko †, advocaat Reiner Fuellmich en auteur David Icke. Toch is hij een regelmatig doelwit van censuur. Zijn Facebookpagina met 60.000 volgers werd verwijderd, evenals zijn podcast die vanwege “het schenden van de richtlijnen” van Spotify en Youtube werd gehaald. Censuur stoort hem, maar hij ziet het als een kans om op creatieve en vernieuwende manieren zijn ideeën te delen. Jerm woont met zijn vrouw op het platteland net buiten Kaapstad, omringd door huisdieren, wijngaarden en eekhoorns. Tijdens een bezoek aan Nederland werd de interviewer zelf geïnterviewd door De Andere Krant.

Je bent super productief. Ben je een robot?

Nou, ik doe inderdaad alles zelf, ik teken cartoons, doe onderzoek, interview, redigeer en presenteer mijn dagelijkse radioshow (TNT radio - red.). Ik neem ook een tijdje vrij als ik weer thuis ben, want ik heb een pauze nodig. Ik vind het moeilijk om dingen uit handen te geven, omdat het echt mijn werk moet zijn. Ik lever de best mogelijke kwaliteit, ik hou niet van middelmatigheid.

Je bent vaak ontslagen, waarom?

Ik ben altijd kritisch geweest op de overheid en uiteindelijk daagde ik ook de gevestigde orde in het algemeen uit. Als je politiek commentaar levert, moet je op een gegeven moment een keuze maken. Sorry zeggen, proberen een goede manier te vinden om samen te werken met de mensen die je bekritiseert of je rug recht houden. Als politiek cartoonist is het bijna onvermijdelijk dat mensen je uiteindelijk niet meer aardig vinden, zich gekrenkt voelen. Zeker omdat ik grappen begon te maken over de vreselijke beslissingen van de mensen voor wie ik werkte.

Vind je het leuk om een buitenbeentje te zijn?

Ja en nee. Ik ben graag een buitenbeentje als dat betekent dat ik kritisch nadenk. Tijdens het covid tijdperk hield ik ervan een buitenbeentje te zijn, omdat ik niet bij de massa wilde horen. Maar we hoeven er ook niet naar te streven om raar of anders te zijn of de randen op te zoeken.

Wat zijn je grootste zorgen over de huidige toestand van de wereld?

De overkoepelende, groeiende schaduw van totalitarisme. Ik hou van Nederland, maar ervaar hier wel een subtiel gevoel van totalitarisme. Het lijkt erop dat mensen dat zelf legitimeren door te gehoorzaam te zijn. Dat is ook wat Mattias Desmet zegt: mensen werken mee, het komt niet alleen van bovenaf. Kijk naar de mondkapjes in coronatijd. Ken je iemand die onder schot werd gehouden om ze te dragen? Ik maak me ook zorgen over de centralisatie van de macht. Globalisme vermengd met de alles omvattende klimaatagenda. En dan is er nog de massa-immigratie waar alle landen mee te maken hebben.

Over welk onderwerp zouden we het meer moeten hebben?

Satanisch ritueel misbruik is een van de heilige gralen waar je niet te dicht bij in de buurt kunt komen. Het is extreem duister. Zelfs in Zuid-Afrika is het een heel lastig onderwerp. In mijn land is er ook kinderhandel en kindermisbruik, het grote thema in de film Sound of Freedom. Maar ik besprak het nog niet in mijn podcast, omdat ik niet weet met wie of waarover ik moet praten. 

Transhumanisme is ook een thema in je werk. Wat betekent dat voor jou?

Ik denk dat big tech, overheden en andere organisaties aansturen op een toekomst waarin ze alles en iedereen onder controle hebben, met behulp van technologie zoals AI (kunstmatige intelligentie) en 5G. De coronalockdowns waren bedoeld om bedrijven kapot te maken en de weg vrij te maken voor een technologie gedreven economie. Allemaal als deel van een groter plan van de Verenigde Naties (agenda 2030, red.). Terwijl ze dit plan uitrollen, wordt de bevolking op een zijspoor gezet door onzinnige kwesties als pronouns en aanvallen op de vrijheid van meningsuiting. Zuid-Afrika is een derdewereldland, dus wij lopen achter in deze ontwikkelingen. Maar ik verwacht dat we de achterstand wel inhalen, in navolging van de rest van de wereld.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste verschillen tussen Nederland en Zuid-Afrika?

Het verschil in wapenbezit viel me direct op. Ik zie dat de politie wapens draagt, maar de burgers niet. Dat is zorgwekkend, want dat kan betekenen dat de politie meer macht heeft over burgers. In Zuid-Afrika hebben we twee miljoen legale wapenbezitters, veel meer dan de politie. Precies zoals het zou moeten zijn. Ik ben ook een wapenbezitter, we mogen ze in ons huis houden en bij ons dragen. Wapens zijn geweldig en iedereen zou ze mogen hebben. Als er geen criminaliteit is, heb je geen wapens nodig. Hier in Nederland is het veilig, maar in Zuid-Afrika niet, daar is veel criminaliteit. Als er bij ons wordt ingebroken of mijn vrouw wordt aangevallen, wordt diegene neergeschoten.

Hoe is de Zuid-Afrikaanse nieuwsmedia?

Waarschijnlijk is het iets beter dan in Nederland. Ik denk dat we iets meer vrijheid van meningsuiting hebben, het is moeilijk te zeggen. Dat gezegd hebbende, de mainstream media is een complete farce, dus ik volg ze überhaupt niet meer. Ik volg onafhankelijke media zoals jouw krant!

Hoe kijk je naar mannelijkheid en vrouwelijkheid in de samenleving? 

Zowel mannelijkheid als vrouwelijkheid liggen onder vuur. Eén van de bedreigingen is transgenderisme, een ideologie die basisbiologie tegenspreekt en het wetenschappelijke begrip van sekse als een binaire eigenschap. Bovendien vervaagt het de grenzen tussen mannelijk en vrouwelijk, waardoor het traditionele begrip van mannelijkheid en vrouwelijkheid wordt ondermijnd. Ik heb veel mannen in Amsterdam gezien, maar weinig die echt mannelijk zijn. Dat is een probleem, we hebben sterke mannen nodig in plaats van ons afvragen wat een vrouw is zoals in de documentaire van Matt Walsh (Amerikaanse politiek commentator - red.). Alles gaat de verkeerde kant op en we moeten weerstand bieden, allereerst door onze aandacht te richten op onze familie en lokale gemeenschappen, op basis van de juiste principes.

Wat zijn de 'juiste principes' voor jou?

Mijn belangrijkste waarden zijn heel eenvoudig. Ik denk dat hiërarchie goed is, we hebben een mate van orde nodig. In gezinnen moeten kinderen weten dat hun ouders in charge zijn en gehoorzaamd moeten worden. Hiërarchie is het tegenovergestelde van communisme, egalitarisme en al die onzin over gelijkheid. Niemand is gelijk, iedereen is anders. Dat betekent niet dat de een beter is dan de ander. Een andere waarde die ik koester is het belang van het individu. Je moet je eigen keuzes kunnen maken, niet afhankelijk zijn van de staat of welke autoriteit dan ook. Hyper-individualisme beschouw ik daarentegen als een enorm probleem, dat zal leiden tot een implosie van het Westen. Er is momenteel een hele 'Tiktok-generatie' met te veel narcistische individuen, die selfies en zelfliefde voorrang geven boven het huwelijk, omdat dat over eenheid gaat in plaats van het individu. Ik denk dat we gemeenschapsgevoel nodig hebben, opgebouwd door mensen met gemeenschappelijke waarden.

Je bespreekt in je podcasts ook de neergang van het christendom.

Christelijke, Bijbelse waarden vormen een goede basis voor de volgende generatie, we hebben een moreel kompas nodig. Geloof is belangrijk, omdat het hoop biedt. Atheïsme is tegenwoordig erg populair, vooral in het Westen. Maar als je geen geloof hebt, geloof je uiteindelijk toch ergens in. Dat wordt dan de staat en haar ideologieën over zaken als LGBTQ, transgender-onzin, Black Lives Matter en klimaatverandering. Met een religieuze, conservatieve, traditionele basis zoals in Zuid-Afrika, ben je minder vatbaar voor zulke dwaasheid. Zo hadden we in coronatijd geen beperkingen zoals QR-codes, en onze vaccinatiegraad ligt maar tussen de 4 en 20 procent. 

Ik las over aanvallen op boeren in Zuid-Afrika. Zie je parallellen met boeren in de rest van de wereld?

Elk jaar worden in Zuid-Afrika honderden boeren op brute wijze vermoord. De meeste slachtoffers zijn blank. Niemand weet wie de daders zijn en tot nu toe is niemand veroordeeld. Het is erg verontrustend. Buiten Zuid-Afrika is er niet veel media-aandacht voor deze tragedies. Ik denk niet dat de aanvallen op de boerderijen willekeurig zijn, maar gepland, als onderdeel van de wereldwijde aanval op de boeren om het voedsel en de voedselvoorzieningsketen - en eigenlijk alles - te destabiliseren. Ik vermoed dat sommige aanvallers buitenlandse financiers hebben.

Hoe kunnen we ons verzetten tegen het groeiende totalitarisme in de wereld?

Ik vertrouw erop dat er altijd tegenwicht zal worden geboden, maar eerst zullen alle zogenaamde crises en oorlogen verergeren. Mattias Desmet zegt dat ongeveer 30 procent van de mensen uiteindelijk in opstand zal komen. Helaas is er te veel vertrouwen in de staat, wat leidt tot te veel regulering en meegaandheid van het volk. Mensen vertrouwen er blindelings op dat de staat het beste met hen voor heeft, maar de staat handelt alleen uit eigenbelang. De staat is zo corrupt dat zij met wantrouwen bekeken moet worden. De uitweg is om minder gehoorzaam te zijn aan het gezag van de staat. Het probleem is dat je wordt gearresteerd als je als enige ongehoorzaam bent. Maar als 100 duizend mensen opstaan is het anders, dan is het een beweging.

www.jermwarfare.com

Read The Interview In English
PDF – 690,6 KB 63 downloads
Jerm Warfare De Andere Krant 18 November 23
PDF – 1,5 MB 54 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.