Gemeente kan inwoners gaan dwingen aardgasvrij te wonen

Gepubliceerd op 14 oktober 2023 om 15:55

Gemeenten mogen hun inwoners vanaf 2024 verplichten hun huizen van het gas af te sluiten, als het wetsvoorstel ‘Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie’ wordt aangenomen. De gemeente Apeldoorn heeft inwoners van De Maten al laten weten dat hun wijk volledig aardgasvrij moet worden. Volgens advocate Vera Platteeuw is het nog maar de vraag of de nieuwe wet uitvoerbaar is en hebben bewoners nog steeds mogelijkheden om in verzet te komen.

“Ze halen je van het gas af met zo’n kleuterbriefje.” Roely (61), inwoonster van De Maten, vond in haar brievenbus een folder met een theezakje. “Alstublieft, een lekker warm kopje thee voor u. U ontvangt dit cadeautje om te vieren dat we van start gaan met de overgang van aardgas naar duurzame warmte in De Maten”, stond er in de folder. Met haar vriend, hond en kippen woont Roely sinds 2019 in een koopwoning in de Apeldoornse wijk. “Ik woon comfortabel en warm. Van het gas af gaan levert me geen enkel voordeel op. Mensen worden op kosten gejaagd door nepproblemen als te veel CO2-uitstoot en klimaatopwarming, die zijn gecreëerd door de overheid”, stelt ze. “Bewoners krijgen een warm­houdertje voorgeschoteld: energie én geld besparen. Maar in feite word je overgeleverd aan één soort energiebron – elektriciteit – en dat maakt je ook nog eens afhankelijk van de overheid.”

Sinds de aankondiging wordt de gemeente overstelpt met vragen van stadsgenoten. “Er is weerstand en mensen weten niet waar ze aan toe zijn”, zegt energieadviseur Aladin Berkovic van de gemeente Apeldoorn. “Als zij naar ons toe komen, geven we uitleg over duurzame warmte en welke subsidies en leningen mogelijk zijn, vormen ze zich toch een andere mening. Het is belangrijk dat ze gehoord worden. Alleen, wij zijn er voor de praktische en technische ondersteuning, niet voor discussies over CO2 en de invloed daarvan op klimaatverandering. Die discussie kunnen we tot 2050 voeren.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.